· 

De Scandinavische stijl

Sinds kort ben ik natuurlijk begonnen met de vakopleiding Interieurstyling. In het kader van mijn tweede opdracht dacht ik gelijk een blog erover te schrijven. Op die manier kan ik je direct meer informatie geven en krijg jij een beter beeld van waar ik me mee bezighoud.

 

De opdracht luidt: "Kies een van de behandelde stijlperioden of stromingen en verdiep je hier verder in. Onderzoek literatuur en internetbronnen om meer informatie te achterhalen betreffende die stijl en werk dit uit in een verslag. Zoek hierbij afbeeldingen en beargumenteer waarom deze passen in de gekozen stijl." 

 

De stijl die ik gekozen heb om verder uit te werken is de Scandinavische stijl. Persoonlijk vind ik deze stijl erg clean en een serene uitstraling hebben, wat mij intrigeert. Het geeft mij een rustig gevoel en dat vind ik belangrijk in een interieur. Hieronder een deel van het verslag. 

Bron: www.interieurdesigner.nl
Bron: www.interieurdesigner.nl

Stukje geschiedenis

De Scandinavische stijl is afkomstig van de landelijke architectuur. In de landelijke architectuur worden de wanden hooguit gekalkt en is de vloer gemaakt van stenen of van houtdelen. De dakconstructie met dakbalken blijft in het zicht. De meubelstukken worden ambachtelijk vervaardigd van het beschikbare hout.  De meubelen zijn vaak eenvoudig van vorm, maar duurzaam en comfortabel. Men laat de meubelen vaak onbehandeld of schildert ze in de kleuren van de streek. De huiselijkheid en het comfort voor de gebruiker staan voorop.

 

Het Scandinavische interieur ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Noord-Europese landen zoals Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. Door een moeilijk economisch klimaat was de wens groter voor functionele producten. Schoonheid kwam op de tweede plaats. Dit veranderde na de industriële revolutie. De handel kwam op gang en er was steeds meer financiële onafhankelijkheid. Voor het eerst was er plaats voor esthetiek. Maar de ontwerpers lieten zich niet verleiden overbodige decoratiestukken of details toe te voegen. Pure en simplistische vormen stonden centraal. Daarnaast koos men voor lichte kleuren en warme materialen, zoals hout en stof, om een gezellige sfeer te creëren. 

 

Scandinavische ontwerpers streven naar een manier van ontwerpen waarbij gezocht wordt naar een verbetering van de kwaliteit van leven door middel van passende en betaalbare producten en technologieën. Goed ontworpen producten worden niet als status symbolen gezien maar als producten die een verrijking zijn van het dagelijks leven. Ze moeten vooral plezier, comfort en rust geven.

Bron: www.lookslikewhite.com
Bron: www.lookslikewhite.com

Kleuren

De kleuren die je doorgaans vindt in een Scandinavisch interieur zijn neutraal en kalm. De kleur wit vormt toch wel de basis. Witgeverfde houten vloeren en muren zijn kenmerkend. Ook kozijnen, deuren, plafonds en de trap zijn vaak wit geverfd. Door de noordelijke ligging van de Scandinavische landen wordt het vroeg donker, met uitzondering van de zomermaanden. Je vindt daarom weinig donkere kleuren in het interieur. Door lichte kleuren toe te passen in het design benut je de hoeveelheid daglicht zo goed mogelijk. De kleuren die je het meest ziet zijn verschillende tinten grijs en pastel- en aardetinten. Daarnaast worden planten vaak gebruikt als kleuraccenten. De Scandinaviërs houden erg van de natuur en verwerken dit dan maar al te graag in hun interieur door houten meubels en planten te integreren in het design. Dit zorgt tevens voor een warme en serene sfeer. Felle kleuren worden ook wel eens gebruikt, maar er wordt dan gekozen voor een van de primaire kleuren rood, geel of blauw. 

Bron: www.interieurdesigner.nl
Bron: www.interieurdesigner.nl

Materialen

In een Scandinavisch interieur vind je voornamelijk natuurlijke materialen terug, zoals hout en beton. Hout is in overvloed aanwezig in Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken, waardoor dit ideaal was en is om toe te passen in het interieur. Je vindt het terug in de meubelen, vloeren en plafonds. Meestal afgewerkt in een natuurlijke beits, zodat het zijn warme en lichte uitstraling behoudt. De Scandinavische meubelen zijn daarnaast vaak te herkennen aan hun eenvoudige, simplistische vormen. 

 

Naast hout is beton een fijn en natuurlijk materiaal die ze graag gebruiken. Dit zorgt voor een industriele en robuuste uitstraling. Je ziet dit vaak terugkomen op de muren of als keukenblad of trap. 

 

Bovendien zie je dat er gebruik wordt gemaakt van dierenvachten, wol en vilt. Vaak wordt een dierenvacht over een simplistisch ontworpen stoel of bank heen gelegd, waardoor het geheel een warmere feeling krijgt. 

Bron: www.thekube.nl
Bron: www.thekube.nl

Patronen en vormgeving

Als je een Scandinavisch interieur ziet zal het je opvallen dat veel gewerkt wordt met strakke lijnen en een minimalistische vormgeving. Zoals eerder aangegeven hebben comfort en functionaliteit de prioriteit. Hierdoor oogt het interieur wat sober, strak en modern. De Scandinaviërs houden niet van te veel poespas, maar geven de voorkeur aan een design wat clean is. 

 

Als toevoeging vind je geometrische en grafische prints in het woontextiel, behang en decoratie. Hierin komen de strakke lijnen en minimalistische vormgeving weer terug, maar geven het geheel een speels karakter. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0