· 

Een blik op mijn zwangerschap, bevalling en kraamperiode

Dean heeft slaap. Bij papa in zijn armen.
Dean heeft slaap. Bij papa in zijn armen.

Het is alweer een kleine 5 maanden geleden dat ik voor het laatst hier een blog heb geplaatst. Maar.. daar heb ik een hele goede en leuke reden voor gehad! 3 juli 2017 ben ik namelijk in Rotterdam bevallen van een schitterend zoontje genaamd Dean Ian! Nu mijn verlof er inmiddels een maandje weer op zit, is het tijd dat ik langzaamaan weer mijn oude leventje oppak (met een paar aanpassingen hier en daar). Zo ook deze website en blog! Maar eerst hier een stukje over hoe mijn zwangerschap, bevalling en kraamperiode is verlopen. 

Zwangerschap

8 maanden zwanger
8 maanden zwanger

Tijdens mijn zwangerschap heb ik eigenlijk fysiek gezien weinig te klagen gehad. De standaard dingen die je altijd hoort zoals misselijkheid, moeheid en gekke 'cravings', heb ik totaal niet gehad. In de eerste 12 weken had ik wel maximaal honger en zat ik zelfs tijdens het avondeten te azen op de restjes eten op mijn vriends bord. Maar dat trok ook weer snel weg. Verder heb ik geen fysieke bijzonderheden gehad tot aan 8 maanden zwangerschap.  Toen begon mijn buik opeens flink te groeien en daardoor heb ik wel wat ongemakken ondervonden, maar dat is ook niet zo raar. Ik ben zelf maar 162 cm en klein van stuk, waardoor mijn buik echt een toeter werd. Bovendien was ik hoogzwanger in juni met ruim 30 graden en dat is niet echt een toffe combinatie. Ik hield op sommige dagen behoorlijk wat vocht vast, wat niet relaxed was. Daarnaast was Dean al vroeg begonnen met indalen, waardoor ik de laatste 2 weken veel druk voelde op mijn bekken. Leuke bijkomstigheid was het pinguïn-loopje... Als ik wel een minpuntje moet noemen, is dat door de hormonen mijn mentale toestand helemaal uit balans was! Ik kon vrij weinig aan en had door de kleinste prikkels al direct stress en paniek. Dat was een gekke en moeilijke ervaring, want normaal gesproken functioneer ik juist lekkerder met een beetje druk op de ketel en krijg je me niet zo snel emotioneel. Maar als dat het enige is, hoor je mij absoluut niet klagen! Al met al, het was een fijne zwangerschap en ik gun iedereen een soortgelijke zwangerschap toe! 

Bevalling en kraamperiode

Na een fijne zwangerschap, ging mijn bevalling eigenlijk ook volgens het boekje. Alhoewel de eerste helft van de ontsluiting ontzettend lang duurde, ging de tweede helft erg vlot. Het heeft namelijk 24 uur geduurd voordat ik eindelijk 4 cm ontsluiting had en dus naar het ziekenhuis kon gaan. Op de uitgerekende datum begon in de middag rond 15.00 uur de weeën om de 10 minuten te komen. In het begin waren deze goed te verdragen en hooguit ongemakkelijk, maar ze werden steeds heftiger, waardoor ik in de nacht haast geen oog heb dichtgedaan. Door de weeën werd ik elke 10 minuten weer wakker van de pijn. Vroeg in de ochtend kwamen de weeën steeds korter op elkaar en hebben we de verloskundige gebeld, die om 10.00 uur de stand van zaken kwam polsen. Om 13.00 uur kwam ze nog een keer langs en hebben we afgesproken om 15.00 uur in het ziekenhuis in Rotterdam aanwezig te zijn. Daar wilden ze mijn vliezen breken om de boel wat te versnellen en uitputting voor mij te voorkomen. Dit was uiteindelijk niet nodig want om 16.00 uur en op 5 cm ontsluiting braken mijn vliezen spontaan. Vanaf dat moment is het allemaal vrij vlot gegaan en volgden de weeën elkaar erg snel op, wat best pittig was. Uiteindelijk ben ik om 20.40 uur bevallen van een klein ventje van 51 cm en 3165 gram.  

In het ziekenhuis net na de bevalling
In het ziekenhuis net na de bevalling

Omdat we in de avond bevallen zijn, mochten we zelf kiezen om een nachtje in het ziekenhuis te blijven of naar huis te gaan. Aangezien de kraamzorg niet in de nacht bij je thuis komt en dit ons eerste kindje is, hebben we ervoor gekozen om nog een nachtje te blijven zodat we hulp van de lieve vrouwen in het ziekenhuis konden krijgen. Rond 22.15 uur kwam er nog wat familie langs om Dean te bewonderen en rond 00.30 uur hebben wij eindelijk wat kunnen slapen. De volgende ochtend zijn we tegen het middaguur richting huis gegaan, waar we in de middag weer een woonkamer vol visite hadden.  

 

Doordat de bevalling erg goed is gegaan, heb ik ook weinig last gehad in de kraamperiode. Gelukkig heb ik nauwelijks op bed hoeven liggen en was ik goed mobiel. Borstvoeding geven ging ook direct goed waardoor Dean al snel terug op zijn geboortegewicht zat. Daarna was het een kwestie van bijkomen, herstellen, wennen en genieten.

 

Het klinkt misschien allemaal alsof zwangerschap, bevallen en kraamperiode appeltje-eitje was, maar dit is mijn ervaring ermee. Er zijn ongetwijfeld vrouwen die hele andere ervaringen hebben, iedereen heeft een andere bevalling en beleeft het immers op haar eigen manier. Ik heb erg veel geluk gehad dat alles fantastisch is verlopen. Wat ik persoonlijk zwaarder vond, is de periode tussen vertrek van de kraamhulp en tot Dean 5 weken oud was. Roze wolk..?! Die heb ik niet gevonden hoor!  Og og, wat ben je die eerste weken kapot! Borstvoeding geven heb ik ervaren als erg zwaar. Zeker omdat Dean niet snel dronk en daardoor erg lang aan de borst lag. Ik was al gauw een uur aan het voeden en dat in die eerste periode ongeveer 10 keer. Dan krijg je al snel het gevoel dat je heel de godganse dag aan het voeden ben, want dat is ook zo... Toch ben ik van mening dat borstvoeding het beste is en ben ik Dean blijven voeden. Hij ging niet sneller drinken, maar op een gegeven moment wel minder keer per dag. Toen hij ongeveer 6 weken oud was, sliep hij de nacht door en gaf ik hem 6 voedingen overdag. Dit gaf ietwat ruimte, maar kostte alsnog erg veel tijd en energie. Met 2,5 maand zijn we ook kunstvoeding gaan geven, omdat mijn productie wat stagneerde en om mij iets meer ruimte te geven. Dat ik er niet eerder over na heb gedacht om beide te geven, snap ik eigenlijk niet. Vaak denk je dat je alleen de borst of alleen de fles mag/kan geven. Ik had nooit stilgestaan bij de combinatie hiervan. Dat was en is een fantastische uitkomst voor ons en dit zetten we nog steeds voort. Dean is nu 4 maanden en hij zit op 5 voedingen per dag.


Reactie schrijven

Commentaren: 0