· 

6 dingen te doen in Haarlem

Sinds de geboorte van Dean hebben Mike en ik nog niet heel veel quality time gehad. Hiermee bedoel ik de dagen dat je (extra) oppas regelt om samen leuke dingen te doen. Los van de avondjes samen op de bank thuis wanneer Dean slaapt natuurlijk. Daarnaast wilden we graag eens uittesten hoe het zou gaan als Dean een nachtje zou logeren bij oma. We zijn daarom op zoek gegaan naar een plaatsje in Nederland waar we een nachtje heen konden. Op die manier konden we eventueel nog gemakkelijk naar huis, indien nodig. We houden van oude steden en pittoreske straatjes, waardoor we uitkwamen op de Oude Stad van Haarlem. Hier waren we beiden nog niet geweest, dat maakt het dus extra leuk. Maar wat te doen? Hier geef ik je een paar dingen te doen, die wij als leuk hebben ervaren.

1. Gewoon rondlopen

De Oude Stad van Haarlem is super leuk om gewoon doorheen te banjeren. Je kijkt je ogen uit en op elke hoek zie je weer iets nieuws. De huizen zijn onwijs leuk en schattig. Bovendien zijn er erg veel kleine boetiekjes, waardoor de straten een bepaalde gezelligheid uitstralen. Het is weer iets anders dan de grote H&M die je in de grote winkelstraten ziet. Er zijn ook veel plekken te vinden waar je heerlijk op een terras een drankje of broodje kan nuttigen. De straten zijn gezellig druk met inwoners, toeristen en met enige regelmaat een moeder met een bakfiets die voorbij komt. Daarnaast kun je ook fijn langs het water lopen. Met een zonnetje erbij is dat sowieso genieten. Ook zijn we naar het Kenaupark gelopen. Daar waande ik me gek genoeg door de architectuur een beetje in Oslo. Lekker rondlopen dus!

In het Kenaupark
In het Kenaupark

2. Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum wilde ik sowieso graag bezoeken. Dit wist ik al voordat we naar Haarlem gingen. Ik ben zelf erg van de kunst, cultuur en alles wat ermee te maken heeft. Dus dit was een gegeven. Het Frans Hals museum heeft twee locaties, waarvoor je 1 entreekaartje koopt van 15 euro. De Hal bevindt zich op de Grote Markt, aan het plein. Het Hof is een kleine wandeling verderop op de straat Groot Heiligland. Persoonlijk vond ik het Hof leuker dan de Hal, maar beide musea hebben zeker iets interessants. Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van de tentoonstelling die ze hebben. Bij het Hof hangen veel van de kunstwerken uit de Gouden Eeuw en dat trekt mij dan weer erg. Kortom, voor 15 euro eigenlijk twee musea die je kunt bezoeken. In de ochtend lekker naar het Hof gaan, klein wandelingetje naar de Hal en erna lekker op het plein lunchen. Sounds like a plan to me! 

3. De Grote of St. Bavokerk

De Grote of St. Bavokerk bevindt zich op de Grote Markt en is ook de eye-catcher van het plein. Het is een grote kerk en voor een kleine prijs (volgens mij ongeveer 2,50 euro), kun je in de kerk rondlopen. Ik weet de exacte prijs niet zeker, want wij kregen korting omdat we tegen sluitingstijd aankwamen en daardoor niet heel lang de kerk konden bezichtigen. Erg vriendelijk van ze. Misschien dus een tip, mocht je hier en daar een eurootje willen besparen. Wij hebben iets met kerken, dus wij bezoeken altijd wel een kerk als we een stad bezoeken. Het is vaak erg mooi gemaakt met mooie glas-in-lood raampartijen en muur- en plafondschilderingen. Op zich was dit niet de mooiste kerk die we ooit bezocht hebben in alle steden waar we geweest zijn, maar het is het bezoeken wel waard als je ook kerken kan waarderen. 

De Grote of St. Bravokerk
De Grote of St. Bravokerk

4. Terrasjes, eettentjes en cafeetjes

Uiteraard zijn er ontzettend veel terrasjes te vinden in de Oude Stad van Haarlem. Het weekend dat wij er waren was het ook erg lekker weer, waardoor het best druk was. Hierdoor moesten we wel azen op een plekje en zodra je iemand weg zag lopen van een tafeltje, direct het tafeltje kapen. Dat is in mijn beleving niet zo relaxed. Echter, het was ook zaterdagmiddag en op de Grote Markt dus drukte is wellicht te verwachten. In de andere straatjes of kleinere pleinen is ook genoeg keus voor een gezellig terrasje. Wij hebben geluncht bij Toujours aan de Oude Groenmarkt, een urban Frenchy bistro, zoals ze het zelf zeggen. Een dikke prima krijgen ze van ons. Niks belachelijk hoogstaands, maar het eten was lekker en de service was goed. Locatie is ook perfect. Een tipje mijnerzijds dus.

Voor het avondeten werden we geattendeerd op cafe Roemer aan de Botermarkt. Normaal gesproken lopen we altijd lekker rond en als we een leuk tentje zien, vragen we of ze nog een tafeltje voor twee hebben. Maar het hotelpersoneel gaf aan dat reserveren wel een must is op de zaterdag, dus we hebben (eigenlijk tegen ons principe in) gereserveerd bij de Roemer. Om heel eerlijk te zijn, was het cafe niet bijzonder. Ze hadden wel ontzettend veel speciaal biertjes, waar wij best fan van zijn. Verder was het eten wat je kan verwachten bij een cafe, je vond dus hamburger, kipsaté etc. op het menu. Het was allemaal best prima, maar wij zouden er niet voor een tweede keer komen. Je hebt overigens echt heel veel keus in eettentjes, van cafeetjes tot sushi restaurants, dus een alternatief moet wel goed komen!

Leuke huizen in een winkelstraat
Leuke huizen in een winkelstraat

5. De Grote Markt

Eigenlijk zegt de naam het al. De Grote Markt is een plein waar je tevens op de zaterdag de markt vindt (ook op maandag geloof ik). Wanneer er geen markt is, vind je hier terrasjes waar je heerlijk een drankje en een hapje kan doen. Wanneer de markt er is, moet je daar gewoon even doorheen lopen. Er zijn veel verschillende kraampjes, waaronder de standaard groente- en fruitkraampjes. In mijn beleving is dat beter dan de 'souvenirs-markt', waar je alleen maar frutsels en cadeaus kan kopen. 

De warenmarkt op de Grote Markt
De warenmarkt op de Grote Markt

6. Winkelstraatjes

Volgens mij staat Haarlem er wel een beetje bekend om, het winkelen. Althans, als ik vriendinnen vroeg om tips in Haarlem verwezen ze me eigenlijk allemaal naar de winkels die er zijn. Laat ik daar nou toevalligerwijs een hekel aan hebben... Desalniettemin, de winkelstraten zijn wel erg leuk om doorheen te lopen. De kleine boetiekjes die ze hebben, kon ik overigens ook niet weerstaan om toch even binnen te lopen. Je vindt er net even wat andere dingen of kleding, daar houd ik van. Zoals ik ook al bij puntje 1. Gewoon rondlopen had gezegd, ga gewoon lekker banjeren. En voor de mensen die graag winkelen, hier kun je jouw ei wel kwijt! 

Samen met Mike op een bankje in het Kenaupark
Samen met Mike op een bankje in het Kenaupark

Reactie schrijven

Commentaren: 0