· 

DIY: houten wandbord

DIY wandbord in de babykamer
DIY wandbord in de babykamer

Boven het ledikantje in de babykamer wilde ik graag iets hangen zodat de muur een beetje gevuld is. Na een lange zoektocht op internet, uiteindelijk niets kunnen vinden wat ik echt leuk vond. Je ziet veel houten wandborden, maar veel daarvan zijn van steigerhout gemaakt. En dat is nou precies het hout wat ik niet wilde. Daarom heb ik maar besloten zelf een houten wandbord te maken. Zo moeilijk zou het niet moeten zijn, toch? Paar houten planken, wat schroeven, likje verf en klaar... Nou, er komt wel ietsje meer bij kijken maar met wat handige klustips van mijn vriend, ben ik toch tot een mooi resultaat gekomen. In deze blog laat ik je weten welke stappen ik doorlopen heb. 

Stap 1: Design maken en materiaal verzamelen

Uiteraard begin je eerst met het maken van een design. Ik heb gekeken hoe groot en welke kleur ik het bord wilde hebben. Wat staat mooi boven het ledikantje? Vervolgens heb ik gekeken hoeveel planken er dan in die breedte passen. Ik heb gekozen voor 11 planken in de breedte met een wisselende lengte van elke plank. Op basis hiervan weet je hoeveel de totale lengte is die je nodig hebt. Deze kun je vervolgens weer verdelen over de planken. Je kunt bijvoorbeeld 3 planken halen uit 1 plank van 210cm; twee van 80cm en eentje van 40cm. Dit heb ik helemaal uitgerekend, zodat ik zo weinig mogelijk restanten had.

 

Op basis daarvan ben ik naar de Gamma gegaan met een boodschappenlijstje. Ik heb het geluk dat mijn vriend al behoorlijk wat klusspullen in huis heeft, dus ik hoefde niet alles te kopen. 

De vurenhouten planken zonder behandeling
De vurenhouten planken zonder behandeling

Dit zijn je benodigdheden voor het wandbord zoals ik hem gemaakt heb:

 • Vurenhouten onbewerkte planken (hoeveelheid bepaal je zelf)
 • 2 balken (voor de achterkant van het bord)
 • 2 vurenhouten kleine plankjes (voor de voorkant van het bord)
 • Beits (ik heb kleur Wenge gebruikt)
 • Schuurmachine
 • Boormachine
 • Schroeven
 • 2 knie knelkoppelingen messing (hierbij een linkje)
 • 4 zolderplaatjes messing (hierbij een linkje)
 • Zwarte verfspuitbus
 • Beitels van verschillende grootte
 • Hamer

Stap 2: de planken behandelen

De vurenhouten planken heb ik direct bij de Gamma op maat laten zagen. Scheelt mij immers weer zaagwerk en met zo'n handig Gamma-pasje doen ze het gratis voor je. Thuis heb ik de planken in de volgorde gelegd waarin ik ze uiteindelijk wilde hebben. Ik heb ze ook gelijk genummerd aan de achterkant zodat de volgorde niet per ongeluk zou veranderen. Vervolgens heb ik met een paar verschillende beitels, hamers en eigenlijk alles wat ik maar kon vinden, de planken bewerkt. Ik heb met beitels stukken eruit gebikt, zodat je van die mooie donkere vlekken krijgt wanneer je de beits erop smeert. De uiteindes van de planken heb ik meer aandacht gegeven. Mijn doel was om ervoor te zorgen dat de planken er uit kwamen te zien alsof ze al geruime tijd meegaan. De uiteindes zullen dan vaak meer 'verrot' zijn en dus heb ik die extra behandeld met de beitels. Daarna heb ik ze pas geschuurd en glad gemaakt. 

 

Vervolgens ben ik met rode, witte en zwarte verf extra vlekken gaan creëren, zodat het lijkt alsof er meerdere lagen verf onder zitten. Tevens geeft zwarte verf diepte. Nadat dit droog was, heb ik de Wenge beits er met de losse pols op gesmeerd. Dit heb ik tevens op sommige plekken met een doek weer af gedaan. Ook hierdoor krijg je weer een verouderde look. 

 

Ik heb trouwens ook gelijk de kleine plankjes voor aan de voorkant van het wandbord bewerkt. 

De planken zijn klaar voor de beitslaag
De planken zijn klaar voor de beitslaag
De planken volledig behandeld
De planken volledig behandeld

Stap 3: Alles aan elkaar bevestigen

Oke, je hebt nu alle planken helemaal bewerkt en af volgens jouw ideaalbeeld. Nu moeten ze nog aan elkaar vast blijven zitten. Daar hebben we de 2 balken voor.  Eentje voor de bovenkant en eentje voor de onderkant. Mijn vriend is zo lief geweest om wat tips te geven voor een stevige bevestiging. We willen het immers boven het babybedje hangen. No way dat het überhaupt ooit uit elkaar mag vallen en naar beneden komt zetten!! We hebben er dus voor gekozen om elke plank met in totaal 4 schroeven vast te maken aan de balken. Oftewel, 2 schroeven per plank en per balk. Dit heb ik eerst helemaal uitgemeten en getekend waar ik dan moest gaan voorboren in de balken. Vervolgens het echte voorboor-werk, gaatjes maken. Omdat de achterkant van deze balken tegen de muur aan komt, is het wel zo netjes om de schroeven te verzinken in het hout. Zo krijg je ook geen beschadigingen aan de muur. Ik ben dus elk gaatje met een verzink-bitje gaan vergroten, zodat de kop van de schroef hier mooi in zou vallen. Vervolgens nog even checken of de planken nog goed liggen en de balk aan de achterzijde waterpas ligt. Hij moet namelijk wel recht aan de muur hangen. En vastschroeven maar. 

De 2 balken aan de achterzijde
De 2 balken aan de achterzijde

Stap 4: De plankjes en knelkoppelingen

In principe is de basis van het wandbord af en stevig. Nu is het natuurlijk wel zo leuk als je er nog iets op kan zetten. Daarvoor hebben we plankjes nodig. Deze had ik reeds bewerkt en zijn klaar om opgehangen te worden. Ik vond het erg leuk om zwarte buizen te verwerken in mijn projectje, zodat het een klein industrieel tintje had. Dat was overigens nog een hele zoektocht(!) Je komt al snel uit bij steigerbuizen en dat wilde ik absoluut niet. Om die reden heb ik gekozen voor messing knelkoppelingen, die ik zwart gespoten heb. Per plankje heb je 2 zolderplaten en 1 knie knelkoppeling nodig. Deze draai je in elkaar en 1 zolderplaat maak je alvast vast aan de onderkant van het plankje wat haaks op het wandbord komt. Zorg wel dat je hem zo vast maakt dat de andere zolderplaat ook nog tegen het wandbord aan komt. Vervolgens schroef je de plank vanaf de achterkant van het wandbord vast met 2 schroeven. Daarna schroef je de andere zolderplaat vast aan het wandbord. Op die manier kan de plank geen kant meer op. Doe dit dan ook met de andere plank. 

Stap 5: Ophangen

Het wandbord is met 4 haken opgehangen aan de muur. Op die manier komt hij niet van zijn plaats. De haken hebben we met een plugje aan de muur bevestigd. Vervolgens opgemeten waar de gaten in de balk op de achterzijde van het wandbord moeten komen en daar de gaten geboord, zodat de haken erin kunnen. Dit zijn dus 2 haken per balk geworden. Zo kun je gemakkelijk het wandbord op de haken schuiven en blijft hij stevig aan de muur zitten. 

Et voila

Zoals je gelezen hebt, komt er dus ietsje meer bij kijken dan wat schroeven en een likje verf. Ik heb wellicht wat overdreven met de stevigheid, maar ik wilde liever het zekere voor het onzekere nemen met een wandbord boven het ledikantje. Uiteindelijk ben ik erg trots op het resultaat. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0