· 

Ruwe diamant Dordrecht

De woonkamer nog leeg
De woonkamer nog leeg

Acht jaar geleden heb ik mijn eerste woning gekocht in Dordrecht en hier heb ik vier jaar met veel plezier gewoond. Er moest ontzettend veel gedaan worden aan het huis, maar samen met mijn vader en oom hebben we er een leuk huisje van kunnen maken. Na vier jaar ben ik ingetrokken bij mijn vriend en sindsdien heeft het huis een tijdje leeg gestaan en is het een tijdje verhuurd geweest aan een kennis. Nu die kennis eruit is gegaan omdat zij elders een woning gekocht heeft, willen we het huis graag verkoop-klaar maken. Na acht jaar mag er wel weer een likje verf overheen en sowieso moet het een en ander nog grondig aangepakt worden. We zijn afgelopen week weer langs geweest om te inventariseren wat we allemaal nog moeten doen voordat het te koop gezet kan worden. 

Het huis is een jaren '20 tussenwoning van drie verdiepingen, die opgedeeld is in 2 koopwoningen. Mijn 90m2 woning betreft de bovenste twee woonlagen, dus bij de voordeur neem je gelijk de trap naar boven. Op de eerste verdieping heb je een woonkamer, keuken, voorkamer, toilet en een balkon op het Zuid-Westen. De tweede verdieping heeft een grote slaapkamer, twee kleinere slaapkamers en een badkamer. Op de overloop van de tweede verdieping vind je tevens de wasmachine. 

Wat we al gedaan hebben

Voordat ik überhaupt introk, hebben we eerst behoorlijk wat moeten doen. De staat van het huis was erg gedateerd en het leek af te stammen uit de jaren '80. Zo hebben we alle elektra en leidingen vernieuwd en tevens in de muren weg gewerkt, de tweede verdieping opnieuw ingedeeld met nieuwe tussenwanden en alle ramen vervangen door dubbelglas en kunststof kozijnen. Daarnaast hebben we de keuken, badkamer en de toilet vernieuwd en de muur tussen de eetkamer en bijkamer open gebroken. In de keuken was oorspronkelijk een deur richting het balkon. Aangezien in de woonkamer ook openslaande deuren zouden komen, hebben we besloten om de deur dicht te metselen en alleen een groot raam te plaatsen boven het aanrecht. Hierdoor kon een keuken met een L-vorm geplaatst worden waardoor je weer meer opbergruimte hebt en de gelegenheid had een vaatwasser in te bouwen. Wat ook niet geheel onbelangrijk is. Bovendien moest alles gestuukt en geverfd worden. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijke kostenpost is geweest, maar gelukkig kon je destijds nog een bouwdepot in je hypotheek opnemen en heb ik de woning voor een lage prijs kunnen kopen. Na flink wat lange dagen zwoegen, ben ik ingetrokken en was ik erg blij met mijn hoe mijn huisje geworden was. Ook al was het nog niet af. 

De nieuwe keuken met het nieuwe raam
De nieuwe keuken met het nieuwe raam

Wat we nu nog moeten doen

Zoals ik eerder al zei, we zijn afgelopen week langs geweest om te kijken wat we nu allemaal nog moeten doen om het überhaupt aantrekkelijk op de markt te zetten. Want hoe je het ook went of keert, het meeste werk is acht jaar geleden gedaan en vraagt weer om wat aandacht. Zo moeten we alles weer opnieuw gaan verven. De muren zijn een beetje verkleurd en het houtwerk verlangd ook naar een schuur- en verfbeurtje. Daar zullen dus behoorlijk wat uren in gaan zitten. Daarnaast willen we de entree en de voorkamer (eetkamer + bijkamer) gaan aanpakken. De entree is nog steeds behoorlijk gedateerd met houtkleurige lambrisering en een jaren '80 bruine voordeur. Als je een huis binnenstapt, wil je jezelf wel welkom en fijn voelen. Dat is nu niet het geval. Pas wanneer je boven komt, zie je dat het allemaal zo slecht nog niet is. Dat is natuurlijk niet het gevoel wat je wil geven aan potentiële kopers. De entree willen we dus opnieuw laten stuken en lekker licht houden met witte muren en moderne details. De voorkamer moet ook worden gestuukt en voorzien van een nieuwe vloer. In deze kamer zitten ook drie grote ramen van elk minimaal 2m hoog waardoor het er erg licht is. Deze twee ruimtes zijn dus eigenlijk de grootste projecten in het huis. Daarnaast moeten sommige dingen vervangen worden of een nieuwe ombouw krijgen. Al met al, we hoeven ons echt niet te vervelen met deze hoeveelheid klusjes. 

De gedateerde entree die om aandacht schreeuwt!
De gedateerde entree die om aandacht schreeuwt!

Toch ben ik wel erg benieuwd hoe we het allemaal gepland gaan krijgen met Mikes continudienst, mijn werk en Dean. Als Mike vrij is, zal ik regelmatig na werk door moeten gaan naar Dordrecht om te gaan klussen. In Mikes vrije weekenden kunnen we samen erheen en nemen we gewoon Deans campingbedje mee. Dean kan dan lekker slapen als wij door werken. Plus, ik denk dat we een paar keer een beroep moeten doen op de lieve oma's om op te passen, zodat wij even kunnen vlammen in het huis. Het gaat een uitdaging worden en we zullen veel werk moeten verrichten, maar ik ben ervan overtuigd dat we het bewerkstelligd kunnen krijgen. Daarbij vraag ik me wel af of het me niet te veel pijn in het hart gaat doen om het huis te verkopen. Het is mijn eerste woning en ik ben er nog steeds erg verliefd op. Achja, we gaan het zien. Het komt vast allemaal goed! Ik houd je in ieder geval op de hoogte. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0